Bugun...


HOST-ONLY, BRİDGED, NAT BAĞLANTI TÜRLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
Host-Only, Bridged, Nat Bağlantı Türleri Ve Arasındaki Farklar okuyup anlayabileceğimiz makalemizin detayları aşağıdaki gibidir.

HOST-ONLY, BRİDGED, NAT BAĞLANTI TÜRLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

HOST-ONLY, BRİDGED, NAT BAĞLANTI TÜRLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

Overview of Networking Modes 

Kaynak:https://superuser.com/questions/227505/what-is-the-difference-between-nat-bridged-host-only-networking#:~:text=Host%2Donly%20only%20permits%20network,is%20enabled%20in%20the%20network.

Yukarıdaki tabloda da açıkça görüleceği üzere seçilen bağlantı türüne göre Sanal Makine (VM), Ana Makine (Host), İnternet (Net) ve aynı Host üzerindeki başka bir sanal makine (VM2), Host makinesinin network kartı(Wifi, Kablolu Bağlantı) interface’nin bağlı olduğu network (LAN) aralarındaki iletişim gösterilmektedir. Örneğin VMWare Sanallaştırma Platformunda Network Ayarlarına ulaşmak için  Edit->Virtual Network Editor tıkladıktan sonra karşımıza çıkacak ekranda varsayılan olarak gelen ve bizim yaptığımız bazı ayarlar gösterilmektedir. Bu arayüz doğru yapılandırılmadığında veya olası bir hatalı konfigüasyon hem başımızı ağrıtabilir  hem de vaktimizin boşa gitmesine neden olabilir. Dolayısıyla bu arayüzde yapaağımızın tüm işlemleri bilinçli olarak yapmakta yarar vardır. Daha detaylı Network ayaları için aşağıdaki reismde de görüleceği üzere sarı ile iaşretlenmiş "Change Settings" seçeneğini kullanabiliriz. Bu seçeneği seçtikten sonra bağlantı türümüzü değiştirebilir, yeni bir VLAN ekleyebilir, var olan VLAN'larda değişiklikler yapılabilmektedir. Hatalı bir işlem yaptığımızı ve konfigürasyonu unuttuğumuzda "RESTORE DEFAULT" diyebiliriz. Yaptığımız Network ayarlarını başka bir VM Platformunda kullanmak için import/export menülerinden yararlabiliriz. Şimdi sırasıyla Bridge/Host-only/NAT/Custom Modlarının detaylarına bakabiliriz. Örnek bir konfigürasyonu ise yazımızın sonunda bulabilirsiniz. 

 

Bridged Networking(Köprülü Bağlantı)

Bu bağlantı türünde Sanal Makinemizin fiziksel ağımıza gerçek bir makineymiş gibi bağlanmakta ve bu bağlantı sonucunda Ana Makinemizin bağlanıp ip aldığı makineden bir ip adresi kiralanır. Örneğin Host Makinemizin ip adresi 192.168.1.12 ise sanal makinemizin de alacağı ip adresi 192.168.1.X  (192.168.1.13) bu ip ile aynı aralığa sahip bir ip adresi olur. Burada dikkat edilmesi gereken husus VM ve Host makinelerinin aynı networkte bulundukları ve kolayca haberleşebildikleri görülmektedir.

Bridged Seçeneğinde External bridged seçeneği otomatik olarak işaretlendiğinde Host makinesinin interface değişikliği yapılsa bile sanal makine bunu otomatik olarak algılayıp bağlantıyı da otomatik olarak gerçekleştirecektir.  Yâ da dilerseniz belirli bir ağ interface seçilip sadece o interface birdge (köprülenbilir) edilbilir.

 

 

Host-Only Networking

Host-Only Seçeneği ile sanal makinemizin host makinemizle özel bir ağ vasıtasıyla haberleşmesini sağlayabiliriz. Host-Only seçeneğini tercih edersek internete çıkamayız.  Eğer sadece Host Makinemizle Sanal makinemiz arasında erişim olsun istiyorsak bu seçeneği kullanabiliriz. İnternet erişimi olmayacağını zaten biliyorsak bu seçeneği tercih etmeliyiz. Not olarak şunu da bilmemizde yarar var Host-Only ile de internette çıkmanın belirli koşulları var.

 

 

Network Address Translation (NAT)

NAT Seçeneği açılımından da anlaşılacağı üzere Network Addres Translation yani Ağ Adresi Dönüştürme olarak da bilinen bir yöntemle Sanal makinenin Host makinesine erişmek için sanal ip adresi kullandığı bir bağlantı yöntemidir. NAT işlemini şöyle de açıklamak mümkündür. Evimizde ya da işyerimizde Modeme bağlanan her cihaz farklı bir ip adresini kiralar. Ancak hangi makine hangi ip adresini kiralarsa kiralasın internete çıktığı modemin tek bir ip adresi olur. Yani dış dünyadan tek bir ip adresi görülür Bu işlem NAT ile yapılır daha doğrusu bu işleme NAT işlemi denmektedir.

Konumuza gelecek olursak tekrar Sanal Makinenin Host makinesini kullanarak sanal bir ip adresi ile bağlandığı bir bağlantı tipidir. Sanal Makinenin tüm trafiği Host Makinesi üzerinden geçer.  Ancak dikkat edilmesi gereken husus NAT Bağlantı tipini kullanan sanal çalışan sistemlerde bazı servislerin remote bağlantı isteklerinde sorun yaşanabilmektedir. Bunun nedeni AV, FW olabilir. Bu sorunu çözmek için spesifik bildiğiniz bir bağlantı için gerekli port tanımlamaları yapılabilmektedir. Örnek bir bağlantı (MS SQL) aşağıdaki resimde olduğu gibi açılabilmektedir.

 

Custom Network

Custom seçeneği, Sanal makinemizin network ayarlarının kullanıcı tarafından yapılandırılmasına imkân sağlayan bağalntı seçeneğidir.

Örneğin VMware içerisinde tanımlı toplam 20 adet VMnet bulunmaktadır. Ancak bunlarda varsayılan olarak tanımlı gelen VMNet0 Bridged, VMNet1 Host Only ve VMNet8 Nat olarak atanmış olup, standarttır. Geriye kalan toplam 17 adet VMNet, özel yapılandırmalar için ayrılmış networklerdir. Biz de kendi networkümüzü oluşturmak ve bağlantı tipini seçmek istersek bu özel bağlantı yöntemlerinden yararlanabiliriz.

 

 

Örnek olarak VMNet12 için şöyle bir yapılandırma ayarladım. VMNet12 bağlantı seçeneği olarak Host-Only seçeneğini seçtikten sonra hemen altındaki iki seçeneği işaretleyip DHCP’den ip almasını sağladım. DHCP seçeneğini işaretledikten sonra DHCP Settings seçeneğinden istersem dağıtılacak ip adresi bloğunu kendim tanımlayabilir veya hiç karışmadan kendisinin otomatik olarak bunu yapmasını sağlayabilirim. Aşağıdaki reismde de görüleceği üzere VMnet12 ip adresi 172.12.12.0 bloğundaki ip adreslerini 255.255.255.0 subnet mask kullanarak DHCP sayesinde otomatik olarak dağıtabilmektedir.




Kaynak: cemal aktekin

Editör: cemal aktekin

Bu haber 211 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Tugra Cansel
02-01-2023 23:42:00

Çok teşekkür ederim. Videolu olsaydı keşke

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI