Virtualbox’ın içerisinde bulunan sanal makinaların iç networke (domaine) geçiş yapmak için sanal makinanın ”AYARLAR” altında bulunan “AĞ” sekmesinde çalışma modunu “KÖPRÜ BAĞDAŞTIRICISI “ olarak seçmek gerekmektedir.
Kendi Fiziksel makinanızdan VirtualBox içerisinde bulunan Sanal Makinalara Klasör paylaşımı için seçtiğiniz sanal makinanın ”AYARLAR” altında bulunan “Paylaşılan Klasörler”e gelip sağdaki + işaretine basınız.
Paylaşım Ekle Başlıklı Pencere açıklacaktır.”Klasör Yolu” Seçerek kendi fiziksel makinanızdaki paylaşım klasörünü gösterebilirsiniz.
VirtualBox üzerinde Birden fazla sanal makinanız var ve paylaştığınız klasörün sürekli (her açılış/ kapanış) bağlanmasını istiyorsanız “Oto-bağla” işaretlenmelidir.
VirtualBox üzerindeki sanal makinaların uçbirimleri tanıması için Menüde “AYGITLAR “ altında “MİSAFİR EKLENTİ CD KABILINI YERLEŞTİR” i seçip sanalda oluşan cd yi çalıştırmak gerekmektedir.
Masaüstüne aşağıdaki gibi CDROM simgesi gelecek
Şimdi, kurulum için gerekli dosyalar bu CDROM un içinde ancak öncesinde Pardusta varsayılanda yüklü olmayan bazı paketleri yüklememiz gerek. Bunun için aşağıdaki komutu “Uç Birim Öykünücüsünde” çalıştırmamız gerek.
Bunun için başlattan Uç Birim Öykünücüsünü açalım.
Bizim paketleri yükleyebilmemiz için yetkili kullanıcı olmamız gerekmektedir. Burada aşağıdaki komutu kullanarak yetkili kullanıcı moduna geçelim.
sudo -s
Parolamızı giriyoruz ve enter a basıyoruz. Parolanızı girerken ekranda karakterler görünmeyecek bilginize.
Şimdi artık gerekli paketleri kurabiliriz. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştıralım.
apt-get install gcc make perl linux-headers-amd64 linux-headers-4.9.0-6-amd64
Komutu çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi Özet bilgiler gelecek. Bu aşamada entera basarak kurulumu başlatalım.
Kurulum aşağıdaki gibi bitecek. Böylece ön hazırlığımızı bitirmiş olduk.
Şimdi sıra geldi VirtualBox Guest Image kurmaya.
Kurulum dosyalarımız şuan Sanal CDROM içinde. Bu dosyaları çalıştırabilmek için farklı bir konuma kopyalamamız gerek. İsterseniz Mouse ile grafik arayüzden isterseniz de konsoldan yapabilirsiniz. CDROM daki dosyaları Masaüstüne açacağımız tool klasörüne kopyalayalım.
Grafik arayüzü ile yapmayı size bırakıyorum, konsoldan yapmak için aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştıralım.
mkdir /home/kullanici/Masaüstü/tool
cp -R /media/cdrom/* /home/kullanici/Masaüstü/tool
Böylece kurulum dosyalarını Masaüstündeki tool klasörüne kopyaladık. Şimdi sıra kuruluma geldi. Yine aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştıralım.
cd Masaüstü/tool./VboxLinuxAdditions.run
Kurulum bitti. Şimdi Pardusu yeniden başlatalım ve sonucu görelim.
Gördüğünüz gibi artık Virtualbox içindeki sanal pardusumuzda VirtualBox penceresiyle beraber tam ekran oldu.
Vmware ve Virtualbox da bu tooları kurmak sadece tam ekran çalışmak için değil çok daha farklı sebeplerle de gereklidir.
Yine benzer şekilde biz Pardus için yaptık ama diğer Linux dağıtımları içinde yöntem aynıdır.
Masaüstündeki tool klasörünü yetkili konsoldayken açtığımız için masaüstünden silemeyiz. Bu nedenle yine Uçbirim Öykünücüsünden yetkili moda geçip aşağıdaki komutu vermeniz gerekmektedir.
rm -R Masaüstü/tool
YORUM YAZ